Overprikkelt? Uit balans? Brainfog? Niet gefocust?
Dit komt veel voor en wij kunnen hier iets mee.
We kijken om te beginnen naar de balans, functies en de ontwikkeling van de hersenen.Deze inzichten duiden waarom je je voelt, zoals je je voelt. Vervolgens kunnen specifieke oefeningen en het stimuleren van de hersengebieden die dit nodig hebben de gewenste balans brengen.
Is er een ongelijkheid in vaardigheden? Continu in je hoofd? Niet of slecht in contact met je eigen lichaam. Ben je fysiek of emotioneel niet in balans? Heb je problemen met; coördinatie (CDC), concentratie (ADD of ADHD), focus, heb je HSP of ben je overprikkelt? Deze problemen worden overwegend veroorzaakt door een disbalans in het zenuwstelsel. Dit kan leiden tot het niet goed kunnen onderdrukken van prikkels.
Het brein is een zeer complex orgaaan, dat bij alle processen wordt gebruikt. Er wordt aan de lopende band onderzoek gedaan naar hoe het brein functioneert. Er zijn dan ook verschillende zienswijzen rondom de werking van het brein. Belangrijk om te vermelden is dus dat wat hier wordt voorgesteld een versimpelde versie is van de realiteit.
Bij alles wat we doen, gebruiken we ons brein. Daarbij gebruiken we beide hersenhelften. De vraag is, hoe en in welke mate gebruik je die helften? En, is er een functionele balans tussen beide hemisferen? Een goed ontwikkeld brein wijst verschillende functies aan een van de hersenhelften toe. Voorbeelden hiervan zijn; de taalcentra aan de linkerzijde en ruimtelijk inzicht voornamelijk aan de rechterzijde.
Voor een consult of vragen neemt u contact op met 023 544 42 60 of via info@hovingachiropractie.nl.
Bij de geboorte wordt het brein hoofdzakelijk geregeerd door reflexen. Zoals bijvoorbeeld het kloppen van het hart en ademen. Buiten deze autonome reflexen zijn er ook primitieve bewegingsreflexen.
Primitieve reflexen liggen ten grondslag aan het ontwikkelende brein. Denk bijvoorbeeld aan de zuigreflex of de palmaire of grijpreflex. Er zijn ook reflexen die ten grondslag liggen aan kruipen, jezelf oprichten en lopen.
Naarmate het brein groeit komen er meer ontwikkelde bewegingspatronen, zoals bijvoorbeeld kruipen, gaan staan en lopen. Wanneer deze patronen goed zijn geïntegreerd dan onderdrukken (inhiberen) zij de ondergelegen primitieve reflexen.
Ten tijde van het ontwikkelen van de meer ontwikkelde bewegingspatronen komt de integratie van het voelende, bewegende lijf en balans systeem. Daarboven komt het sociale emotionele systeem. Als laatste deel komt de prefrontale cortex aan de beurt en komt de integratie van het kunnen reguleren van emoties en academische en executieve functies.
Om het brein zo optimaal mogelijk te gebruiken, worden bepaalde functies aan de linkerzijde toegekend en andere aan de rechterzijde. Dit heet het lateraliseren van functies. Dit kan ontstaan doordat het rechterbrein de eerste 2-3 jaren en in de baarmoeder ‘voorrang’ krijgt. De eerste jaren worden gekenmerkt door lichamelijk bewustzijn, non-verbale communicatie, grove motorische bewegingen, balans en coördinatie. Om en nabij het 3e levensjaar verschuift deze focus meer naar het linker brein hetgeen zich meer bezighoudt met fijne motoriek zoals tekenen en schrijven, cognitief geheugen en verbale communicatie.
Het brein heeft beweging nodig om goed te kunnen ontwikkelen.
Studies hebben aangetoond dat kinderen die weinig bewegen of worden aangeraakt 20-30% kleinere hersenen ontwikkelen. Alhoewel het brein tot op zekere hoogte zelfstimulerend is, denk bijvoorbeeld aan dromen, zijn de grootste bron van stimuli extern.
De bronnen hiervan zijn;
Het sensorische systeem maakt gebruik van receptoren die als een schakelaar de stroom van activatie naar het brein ontsluiten.
Dit is een versimpelde weergave van de realiteit.
Rechterzijde
Grove motoriek
Non-verbale communicatie
Impliciet
Globaal beeld
Inclusief
Alle mogelijkheden
Fysiek/emotioneel geheugen
Fysiek bewustzijn
Ruimtelijk bewustzijn
Nieuwe ervaring
Lange termijn beloning
Interoceptie
Begrijpend lezen
Pessimistisch
Linkerzijde
Fijne motoriek
Verbale communicatie
Expliciet
Sequentieel
Exclusief
1 mogelijkheid
Cognitief geheugen
Cognitief bewustzijn
Details
Zelfde patronen
Korte termijn beloning (verslaving)
Exteroceptie
Vocabulaire/grammatica
Optimistisch
Voor een consult of vragen neemt u contact op met 023 544 42 60 of via info@hovingachiropractie.nl.