Behandelmethode

Hersenbalans

Overprikkelt? Uit balans? Brainfog? Niet gefocust?
Dit komt veelvuldig voor en wij kunnen hier iets mee. Door te kijken naar de balans, functie en de ontwikkeling van de hersenen.

Dit inzicht in het functioneren van het brein duidt waarom je je voelt, zoals je je voelt. Specifieke oefeningen en het stimuleren van de hersengebieden die dit nodig hebben kunnen de gewenste balans brengen.

Is er een ongelijkheid in vaardigheden? Continu in je hoofd? Niet of slecht in contact met eigen lijf. Ben je fysiek of emotioneel niet in balans? Heb je problemen met; coördinatie (CDC), concentratie (ADD of ADHD), focus, HSP of overprikkelt? Deze problemen worden overwegend veroorzaakt door een disbalans in het zenuwstelsel. Dit kan leiden tot het niet goed kunnen onderdrukken van prikkels.

Het brein is een zeer complexe structuur, die bij alle processen wordt gebruikt. Er wordt nog steeds aan de lopende band onderzoek gedaan naar hoe het brein functioneert. Er zijn dan ook verschillende zienswijzen om het brein te benaderen. Belangrijk om te vermelden is dan ook, dat wat hier wordt voorgesteld een versimpelde versie is van de realiteit.

Wat is Functionele Disconnectie Syndroom (FDS) binnen het brein?

Bij alles wat we doen, gebruiken we ons brein. Daarbij gebruiken we beide hersenhelften. Het is dus niet zo dat je één helft niet gebruikt en de andere helft wel. De vraag is wel, hoe en in welke mate gebruik je die helften? En, is er een functionele balans tussen beide hemisferen? Een goed ontwikkeld brein wijst verschillende functies aan een van de hersenhelften toe, zoals dominantie van hand, voet en taalcentra.

Wij behandelen aandoeningen/ klachten zoals

 • Hoofdpijn
 • Whiplash
 • Hersenschudding
 • RSI
 • Nek en lage rug problematiek
 • Functionele Disconnectie Syndromen zoals
 • ADD ADHD
 • CDC

Tarieven

Eerste consult
€ 150,-
Vervolgconsult
€ 85,-

Afspraak maken?

Voor een consult of vragen neemt u contact op met 023 544 42 60 of via info@hovingachiropractie.nl.

Het ontwikkelende brein

Bij de geboorte wordt het brein hoofdzakelijk geregeerd door reflexen. Zoals bijvoorbeeld het kloppen van het hart en ademen. Buiten deze autonome reflexen zijn er ook primitieve bewegingsreflexen.

Primitieve reflexen liggen ten grondslag aan het ontwikkelende brein. Denk bijvoorbeeld aan de zuigreflex of de palmaire of grijpreflex. Er zijn ook reflexen die ten grondslag liggen aan kruipen, jezelf oprichten en lopen.

Naarmate het brein groeit komen er meer ontwikkelde bewegingspatronen, zoals bijvoorbeeld kruipen, gaan staan en lopen. Wanneer deze patronen goed zijn geïntegreerd dan onderdrukken (inhiberen) zij de ondergelegen primitieve reflexen.

Ten tijde van het ontwikkelen van de meer ontwikkelde bewegingspatronen komt de integratie van het voelende, bewegende lijf en balans systeem. Daarboven komt het sociale emotionele systeem. Als laatste deel komt de prefrontale cortex aan de beurt en komt de integratie van het kunnen reguleren van emoties en academische en executieve functies.

Om het brein zo optimaal mogelijk te gebruiken, worden bepaalde functies aan de linkerzijde toegekend en andere aan de rechterzijde. Dit heet het lateraliseren van functies. Dit kan ontstaan doordat het rechterbrein de eerste 2-3 jaren en in de baarmoeder ‘voorrang’ krijgt. De eerste jaren worden gekenmerkt door lichamelijk bewustzijn, non-verbale communicatie, grove motorische bewegingen, balans en coördinatie. Om en nabij het 3e levensjaar verschuift deze focus meer naar het linker brein hetgeen zich meer bezighoudt met fijne motoriek zoals tekenen en schrijven, cognitief geheugen en verbale communicatie.

Stimulatie

Het brein heeft beweging nodig om goed te kunnen ontwikkelen.

Studies hebben aangetoond dat kinderen die weinig bewegen of worden aangeraakt 20-30% kleinere hersenen ontwikkelen. Alhoewel het brein tot op zekere hoogte zelfstimulerend is, denk bijvoorbeeld aan dromen, zijn de grootste bron van stimuli extern.

De bronnen hiervan zijn;

 • Druk/ Zwaartekracht
 • Licht
 • Geluid of vibratie
 • Geur
 • Smaak
 • Temperatuur
 • Touch – aanraken

Het sensorische systeem maakt gebruik van receptoren die als een schakelaar de stroom van activatie naar het brein ontsluiten.

Hemisferische verschillen

Dit is een versimpelde weergave van de realiteit.

Rechterzijde

Grove motoriek
Non-verbale communicatie
Impliciet
Globaal beeld
Inclusief
Alle mogelijkheden
Fysiek/emotioneel geheugen
Fysiek bewustzijn
Ruimtelijk bewustzijn
Nieuwe ervaring
Lange termijn beloning
Interoceptie
Begrijpend lezen
Pessimistisch

Linkerzijde

Fijne motoriek
Verbale communicatie
Expliciet
Sequentieel
Exclusief
1 mogelijkheid
Cognitief geheugen
Cognitief bewustzijn
Details
Zelfde patronen
Korte termijn beloning (verslaving)
Exteroceptie
Vocabulaire/grammatica
Optimistisch

Afspraak maken?

Voor een consult of vragen neemt u contact op met 023 544 42 60 of via info@hovingachiropractie.nl.