Chiropractie

Chiropractie is ontstaan in 1895 in de VS en is de derde grootste geneeswijze in de wereld. Het doel van chiropractie is om de natuurlijke balans (homeostase) van het lichaam, waar verstoord, weer te herstellen.

Het zenuwstelsel speelt dé centrale rol in het functioneren van deze homeostase in alle systemen van het lichaam. De primaire manier om het zenuwstelsel te beïnvloeden binnen chiropractie is door de ruggengraat, schedel, bekken en ledematen te behandelen.

De definitie van de Nederlandse Chiropractoren Associatie is; “Chiropractie is een beroep in de gezondheidszorg dat zich bezighoudt met het diagnosticeren en behandelen van het bewegingsapparaat en neurologische problemen die daar uit voortvloeien.” Deze problemen aan het bewegingsapparaat ontstaan door suboptimale of slechte communicatie tussen lichaam en brein. Deze discommunicatie kan ontstaan door fysieke, chemische of emotionele stress.

Hoe chiropractische subluxaties problemen in het lichaam veroorzaken

Verstoorde input wordt verwerkt door het brein en geeft op haar beurt weer slechte output naar het lijf.

  • Fysieke stress
    Onjuiste (zit- of werk)houding, trauma zoals een val of ongeluk, repetitieve bewegingen of juist gefixeerde posities of houdingen.
  • Chemische stress
    Hormonale disbalans, voedselintoleranties of allergieën in algemene zin, toxische middelen zoals stimulerende middelen of medicatie.
  • Emotionele stress
    Alles wat zich in de buitenwereld afspeelt en waardoor wij, bewust of onbewust, fysieke spanning opbouwen.

Te veel stress overschrijdt het aanpassingsvermogen van het lichaam. De neurale spanning veroorzaakt spierspanning en disfunctie van gewrichten, wervelkolom, armen en benen.

Chiropractie identificeert waar deze primaire patronen bestaan. Door correcties worden dergelijke verstoringen opgeheven, laag voor laag, tot neurologisch evenwicht wordt bereikt. De locatie van waar de klacht wordt ervaren is veelvuldig niet de locatie van het primaire patroon maar een compensatie daarvan.

Wat bieden wij aan?

Het doel van Chiropractie is om de natuurlijke balans te herstellen.

Bij Hovinga Chiropractie maken we daarin een onderscheid tussen 2 te nemen routes:

Neuro Impulse Protocol (NIP)

Voor een klacht van nek, rug, hoofd of ledemaat in ‘gewone’ chiropractie is de vorm van NIP de keuze.

Hersenbalans

Als de klachten complexer of chronischer van aard zijn, dan is er mogelijk een onbalans in het functioneren van de hersenen aanwezig. Bijvoorbeeld ontstaan door een auto-ongeluk of val, met al dan niet een probleem in het ontstaan van de ontwikkeling van het brein. In zulke gevallen is het behulpzaam om de klacht functioneel neurologisch te onderzoeken en te behandelen.

Afspraak maken?

Voor een consult of vragen neemt u contact op met 023 544 42 60 of via info@hovingachiropractie.nl.